CITES-puulajit

AJANKOHTAISta

CITES-puulajien sääntelyyn tuli muutoksia 18. CITES-osapuolikokouksen päätösten johdosta. CITES-sopimuksen muutokset ovat voimassa Suomessa (EU:ssa) 14.12.2019 alkaen. Uusi EU:n lajiliiteasetus on julkaistu. 

Varmista ennen tuontia oletko tuomassa CITES-sääntelyn alaista luvanvaraista puulajia

Monet kaupallisesti käytettävistä trooppisista puulajeista ovat nykyään uhanalaisia liiallisten hakkuiden seurauksena. Tästä johtuen uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien kansainvälistä kauppaa sääntelevän CITES-yleissopimuksen ja sitä toimeenpanevien EU-asetusten piiriin on lueteltu useita puulajeja.

EU:n CITES-lainsäädännön alaisten puulajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätevät samat säännöt kuin kaikkiin tämän lainsäädännön alaisiin kasvilajeihin. 

Suosittelemme tutustumaan ensin sivuun Kasvit ja CITES ja sen jälkeen perehtymään tällä sivulla ja CITES-puulajien lupasääntelyn muutokset 2019 -sivulla olevaan  lisätietoon.

CITES-sääntelyn alaiset puulajit

CITES-sääntelyn alaisissa puulajeissa on mm. mahonki-, sypressi-, palisanteri-, araukaria-, setri-, setrela- ja veripihkapuulajeja. Sääntelyn alaisista puulajeista saadaan esim. tukkipuuta, vaneria, sahatavaraa, perinteisiä lääkeaineita sekä tuoksuvia öljyjä ja niistä valmistetaan mm. soittimia, pientavaroita, matkamuistoja ja huonekaluja. 

Usean CITES-puulajin kohdalla vain tietynlaiset tuotteet (esim. tukkipuu, sahatavara, vaneri ja jousisoittimien viimeistelemättömät jousiaihiot) kuuluvat sääntelyn piiriin. Joidenkin puulajien sääntely koskee myös käsiteltyä puuta, joidenkin kohdalla taas valmiit esineet on vapautettu sääntelystä. Nämä voi tarkistaa EU:n lajiliitteistä tai SYKEn CITES-puulajitaulukosta.

Alla olevassa taulukossa on lueteltu EU:n lajiliiteasetukseen kuuluvia, CITES-sääntelyn alaisia puulajeja. Alla oleva taulukko ei ole aina täysin ajan tasalla, joten kannattaa tarkistaa myös viralliset dokumentit eli EU:n lajiliiteasetus ja EU:n tuontikieltoasetus. Lajin luvanvaraisuuden voi myös varmistaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Miten tunnistaa sääntelyn alainen puulaji?

CITES-sääntelyn alaisten puulajien tunnistaminen voi olla hankalaa, koska useille puulajeille on useita nimiä ja samaa nimeä käytetään useasta eri lajista. Lisäksi nimistöä saatetaan muuttaa. Siksi on selvitettävä lajin kaksiosainen tieteellinen nimi. Esimerkiksi amerikanmahonki-nimitystä käytetään useasta eri puulajista. Amerikanaitomahongin Big leaf mahogany tieteellinen nimi on Swietenia macrophylla, kun taas American mahogany, joka on suomeksi karibianaitomahonki, tieteellinen nimi on Swietenia mahagoni. Lajinmääritykseen saa apua mm. englanninkielisiltä CITES-puulajien tunnistussivuilta.

EU:n puutavara-asetuksen (EUTR) vaatimukset

CITES-säännösten lisäksi on puutavaran ja puutuotteiden kaupallisessa tuonnissa huomioitava EU:n puutavara-asetus, joka kieltää laittoman puun käytön. Varmista Ruokavirastosta puutavaran kaupallisen tuonnin vaatimukset ennen tuontia. Ruokavirasto vastaa EU:n puutavara-asetuksen toimeenpanosta Suomessa.

Lisätietoja

Harry Helmisaari, Marja Pylvänäinen ja Stella From, sähköposti: cites@syke.fi, puh 0295 251 000 (vaihde).

Julkaistu 3.7.2013 klo 9.47, päivitetty 26.1.2022 klo 12.14